poniedziałek, 23 kwietnia 2012

LASAGNE

Pyszna lasagne z własnym sosem nadającym się również do Spaghetti Bolognese. 


Sos Bolognese:

  • 2 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • boczek wędzony pokrojony w kostkę
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • puszka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • starty żółty ser
Boczek podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę, drobno pokrojona cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy je. Dokładamy przecier, koncentrat i wino. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • mleko
  • sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa
Masło topimy i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, powoli wlewamy mleko cały czas gotując na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany.

Wracamy do sosu Bolognese, który na koniec doprawiamy cukrem i masłem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy płatami makaronu lasagne. Polewamy sosem beszamelowym, następnie sosem mięsnym i posypujemy serem. W takiej kolejności układamy jeszcze dwie lub trzy warstwy. Ostatnia składa się z warstwy makaronu, sosu beszamelowego i sera. Na wierzch możemy położyć kilka kawałeczków masła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 20 minut. Następnie dopiekamy bez przykrycia jeszcze 10 minut. Życzę smacznego!




2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wygląda tak smakuje. Naprawdę polecam. Smacznego.

      Usuń