poniedziałek, 23 kwietnia 2012

KEKS BANANOWY

Naprawdę godny polecenia!!! 
Zapach pysznego świeżo upieczonego ciasta rozchodzi się po całym mieszkaniu. Można go podawać również na ciepło z lodami waniliowymi.

  • 4 duże banany
  • 200 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki zmielonych otrębów owsianych
  • 50 g mąki pszennej

    Suche składniki oprócz cukru wymieszać w misce. Masło ubić z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać suche składniki i obrane i rozgniecione widelcem banany. Na samym końcu dodać jogurt i orzechy. Wylać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku około godziny.


1 komentarz: